össszes blogbejegyzés

Az OMISK-ot ezelőtt 30 évvel azért alapítottuk, hogy a Berczik technikát tanítsuk gyerekeknek ...

Berczik-technika

2022. 09. 18.

A Berczik módszerről

Az OMISK-ot ezelőtt 30 évvel azért alapítottuk, hogy a Berczik technikát tanítsuk gyerekeknek. Ahogy tanítványaink nőttek, velük együtt fejlődött az iskola is. Sok más műfaj is helyet kapott, de ma is a Berczik-technikát tartjuk a legfontosabb kiindulási pontnak. Az OMISK-ba jelentkező óvodások most is ezzel kezdenek nálunk.

A gyermek életének alapeleme a mozgás. Önként és örömmel csinál mindent, ami közel áll természetes mozgás igényéhez és ez megalapozza szellemi-fizikai fejlődését.  A Berczik módszer ebből az ösztönös mozgásból indul ki és alakítja tudatossá. Így az órai gyakorlatok mindig az életkornak megfelelőek, a tudatosság pedig biztos alapokra helyez bármilyen későbbi mozgástanulást.

Az órákon mindig arra törekszünk, hogy már a legkisebbek is értsék, amit csinálnak . A mozgást nem utánozni kell a gyerekeknek, hanem tanulni. Ha tudják, hogy mikor végzik helyesen, akkor nagyobb örömet okoz, ha ez sikerül nekik. A sikerélmény pedig további tanulásra ösztönzi a gyereket, így a figyelmük hosszú időn keresztül fenntartható.

A Berczik módszer fontos  alapelve a mozdulatok elemekre bontása és  azok egymástól független kidolgozása, ami ezért pontosságra is nevel. Alkalmazza a sokirányú ráhatás elvét is, ami ugyanannak a testképző feladatnak a különböző testhelyzetekben történő végrehajtását jelenti. Az állandóan változó helyzetek segítik a tudás elmélyítését azáltal, hogy nem válik rutinná a gyakorlás. A Berczik gimnasztika nem kíván speciális fizikai adottságokat, az adott testi lehetőségeken belül mindenkit fejleszt, így mindenkinek sikerélményt ad.A  Berczik-technika nem egy szigorú, zárt rendszer, bármilyen mozgás megengedett, ami esztétikus. Ez nem mond ellent a precizitásra való törekvésnek, mert minden újító mozdulatnak pontosan leírhatónak, ezáltal reprodukálhatónak kell lenni. A fenti keretek között végzett gyakorlás  felébreszti a gyerekekben az alkotás iránti vágyat és maguk is kreatívan bekapcsolódnak a munkába

A Berczik gimnasztika szívesen használ eszközöket, ezeknek kettős funkciója van. A kéziszer egyrészt, a test meghosszabbításaként segit megérteni, vizualizálni az irányokat, síkokat. Ugyanakkor változatosabbá teszi a gimnasztikát és mivel bármilyek eszköz használata megengedett, újabb teret nyit az alkotó fantáziának.

A Berczik-technikán alapuló koreográfiákban a zene nemcsak kisérőeleme a táncnak, hanem annak tartalmát is kiemeli. Ha a koreográfiát a zenével szoros összhangban készítjük el, akkor a zene és a tánc egymás hatását erősítik. Még szebbnek látjuk a táncot és jobban megértjük a zenét. Ezért lett iskolánk mottója:  Mozgásba hozzuk a zenét.

Pers Júlia

Helyszíni Beiratkozás
2023/24-ra most indul

Beiratkozás helyszínenként

Kérdésed van? Segítünk!

Ha kérdésed van a beiratkozással vagy bármivel kapcsolatban, keress minket bátran! Mikusik Márta iskolatitkárunk szívesen segít megtalálni a számodra leginkább megfelelő kurzust.

Kövess minket :)

Omisk Tánc és
Mozgásművészeti
Iskola